17 853 62 88 17 853 20 21
IZBA RZEMIEŚLNICZA W RZESZOWIE, UL.GRUNWALDZKA 19, 35-959 RZESZÓW

Organy

Aktualności

kongres-29-09-2020.jpg

Informacja z obrad Kongresu Rzemiosła Polskiego

W tegorocznych obradach Kongresu ZRP wzięła udział reprezentacja trzech delegatów z ramienia naszej Izby pod przewodnictwem Prezesa Izby pana Emila Kunysza

09.jpg

Rzemiosło mieleckie wyróżnione kolejną Szablą im. Jana Kilińskiego

Starszemu Cechu Władysławowi Mazurowi Szablę wręczył Prezes Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie i członek Zarządu Związku Rzemiosła Polskiego Emil Kunysz w asyście członków Prezydium Zarządu Izby Rzemieślniczej i Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej

04.JPG

Spotkanie upowszechniające wśród pracodawców Program Usług Rehabilitacji Kompleksowej

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON) realizuje projekt pn. Wypracowanie i pilotażowe wdrożenie modelu kompleksowej rehabilitacji umożliwiającej podjęcie lub powrót do pracy. Kolejne spotkanie propagujące te działania odbyło się w siedzibie n/Izby z udziałem 12 pracodawców-rzemieślników 

zobacz wszystkie

Organy

XIV edycja Wojewódzkiego Turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik” (05.04.2017)

20170110-2.jpg
20170110-3.jpg
20170110-4.jpg
20170110-5.jpg
20170110-6.jpg
20170110-7.jpg
20170110-8.jpg
20170110-9.jpg
20170110-10.jpg
20170110-11.jpg
20170110-12.jpg

Już po raz XIV Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie wspólnie z Cukiernią „Jagusia” p. Ireneusza Deptucha w Krośnie byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Konkurs ten odbył się10 stycznia 2017 r., a honorowy patronat nad nim objął: Podkarpacki Kurator Oświaty Pani Małgorzata Rauch oraz Prezydent Miasta Krosna Pan Piotr Przytocki. Do turnieju składającego się z dwóch etapów przystąpiło 7 uczestników z 4 szkół: Krosna, Jasła, Pilzna i Rzeszowa. Uczestnicy Turnieju w części teoretycznej zmagali się z pytaniami
z zakresu teoretycznej nauki zawodu. W części praktycznej mieli do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana oraz wykonać element dekoracyjny z karmelu lub czekolady. Tematem przewodnim była „Kraina dobranocek”. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli pomysłowe torty
w kształcie: telewizora z Rumcajsem, Smerfowego Lasu, czy też Pszczółki Mai, ciekawe ciasteczka bankietowe oraz smerfy, biedronki i inne postacie bajkowe, które powstały
z marcepana. Młodzi cukiernicy mieli okazję wykazać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu elementów dekoracyjnych z karmelu. Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja, w skład której weszli przedstawiciele władz oświatowych, nauczyciele i rzemieślnicy. Szczególnym wyzwaniem okazało się lepienie figurek z marcepana, wymagające zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Niełatwe było też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu. Oceniany był wygląd poszczególnych prac. Komisja zwracała uwagę na zachowanie zasad higieny produkcji oraz na prezentację prac poszczególnych uczniów.

Ostatecznie I miejsce zdobyła Barbara Bartoń, uczennica Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie, II miejsce zajęła Justyna Zajdel z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, a III – Monika Witek z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie.

W uroczystym zakończeniu konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście, w tym Prezes Izby pan EMIL KUNYSZ oraz hojni sponsorzy: Prezydent Miasta Krosna, Cukiernia " Jagusia" z Krosna, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie, firma " Savpol" z Gliwic, Cech Rzemiosł i Przedsiębiorczości w Dębicy, Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Firma Handlowo-Usługowa Czesława Kosiek, Cukiernia "BASSARA" Barbara Bassara-Poprawa z Dębicy, Piekarnia Marek Kiełtyka, Cukiernia "Ania" Anna Kijek, Firma WOMAR FOOD z Krosna, Andrzej Nycz, Piekarnia Stanisław Kopacz. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i cenne nagrody rzeczowe, a mistrzowie szkolący najlepszych uczniów – puchary.

W dniach 3 – 5 kwietnia we Wrocławiu odbyła się XXII edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik. Temat przewodni tegorocznej edycji to „W krainie dobranocek”. W turnieju uczestniczyli wszyscy zwycięzcy wojewódzkich eliminacji z 14 województw całej Polski i najlepsi spośród uczniów,  którzy zajęli drugie miejsce.  Podkarpacie reprezentowała uczennica Zespołu Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie Barbara Bartoń – która zwyciężyła w eliminacjach wojewódzkich w Krośnie. Uczennica odbywała praktykę w cukierni Rak – Orłowski, gdzie ćwiczyła praktyczne umiejętności.

Rozgrywka turniejowa rozpoczęła się w poniedziałek od godzinnego testu sprawdzającego wiadomości z teoretycznych przedmiotów zawodowych. Barbara uzyskała 24 punkty, co jest drugim wynikiem w Polsce. We wtorek w cukierni „Wolak” odbyła się część praktyczna. Tam powstawały torty, ciasteczka bankietowe, marcepanowe figurki oraz eksponaty z masy karmelowej lub czekolady inspirowane tegorocznym tematem. W łącznej klasyfikacji Barbara Bartoń zajęła piąte miejsce, uzyskując tytuł laureata.

Tegoroczna edycja stała na bardzo wysokim i wyrównanym poziomie. Od czwartego miejsca Basię dzieliło 0,3 pkt, a od pierwszego 1,5 pkt. W poprzednich latach pierwszych sześciu cukierników zostawało laureatami, a w 2017 r. laureatów było aż dwunastu. Basia wykonała tort w kształcie starego telewizora z obchodzącym w tym roku 50. urodziny Rozbójnikiem Rumcajsem. Najwięcej emocji wywołuje zawsze eksponat, ponieważ  świadczy o umiejętnościach praktycznych i zdolnościach artystycznych cukiernika. Barbara wykonała czekoladowy kopiec, z którego wychodził Krecik wykonany z  dmuchanego karmelu.

Za ten eksponat Barbara Bartoń uzyskała specjalną nagrodę w postaci pucharu od Wrocławskich Rzemieślników. Uzyskała też wyróżnienie i nagrodę od Dyrekcji Muzeum Dobranocek w Rzeszowie.


Powrót

Zapisz się do newslettera

Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.