17 853 62 88 17 853 20 21
IZBA RZEMIEŚLNICZA W RZESZOWIE, UL.GRUNWALDZKA 19, 35-959 RZESZÓW

Organy

Aktualności

kongres-29-09-2020.jpg

Informacja z obrad Kongresu Rzemiosła Polskiego

W tegorocznych obradach Kongresu ZRP wzięła udział reprezentacja trzech delegatów z ramienia naszej Izby pod przewodnictwem Prezesa Izby pana Emila Kunysza

09.jpg

Rzemiosło mieleckie wyróżnione kolejną Szablą im. Jana Kilińskiego

Starszemu Cechu Władysławowi Mazurowi Szablę wręczył Prezes Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie i członek Zarządu Związku Rzemiosła Polskiego Emil Kunysz w asyście członków Prezydium Zarządu Izby Rzemieślniczej i Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej

04.JPG

Spotkanie upowszechniające wśród pracodawców Program Usług Rehabilitacji Kompleksowej

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON) realizuje projekt pn. Wypracowanie i pilotażowe wdrożenie modelu kompleksowej rehabilitacji umożliwiającej podjęcie lub powrót do pracy. Kolejne spotkanie propagujące te działania odbyło się w siedzibie n/Izby z udziałem 12 pracodawców-rzemieślników 

zobacz wszystkie

Organy

XV edycja Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik (15.01.2018)

4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Do konkursu przystąpiło 10 uczestników z pięciu szkół: Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. St. Szpetnara w Krośnie, Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie, Zespołu Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego w Rzeszowie, Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.

Inspiracją do tworzenia słodkich dzieł: tortu, trzech rzutów po trzy figurki marcepanowe, dwóch rzutów po pięć ciasteczek bankietowych był temat przewodni „Powiew wiosny”. Czas przeznaczony na część teoretyczną wynosił 1 godzinę, a na część praktyczną 5 godzin. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których tworzyli piękne torty, figurki i ciasteczka. Zwyciężczynią turnieju została Weronika Konior uczennica w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie - gospodarza turnieju – odbywająca praktykę w Cukierni Jagusia. Drugie miejsce zajął Arkadiusz Gąsior z Rzemieślniczej Branżowej Szkoły I Stopnia im. Bł. Karoliny Kózkówny w Pilźnie – odbywający praktykę w Pracowni Cukierniczej Marty i Stanisława Palej, któremu dyplom i nagrodę wręczył Prezes Izby pan Emil Kunysz. Na trzecim miejscu uplasował się Maksymilian Czechowicz z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle odbywający praktykę w Pracowni Elżbiety Jareckiej. Sponsorami imprezy byli m.in. Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie, pan Ireneusz Deptuch Cukiernia Jagusia, Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie, Cech Rzemiosł i Przedsiębiorczości w Dębicy, Cukiernia Bassara z Dębicy, Cukiernia Ania.

Zdobywcy dwóch pierwszych miejsc będą stanowili wojewódzką reprezentację na XXIII Ogólnopolskim Turnieju Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie CUKIERNIK i PIEKARZ w roku szkolnym 2017/2018, który odbędzie się w dniach 16-18 kwietnia 2018 r. we Wrocławiu.


Powrót

Zapisz się do newslettera

Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.