17 853 62 88 17 853 20 21
IZBA RZEMIEŚLNICZA W RZESZOWIE, UL.GRUNWALDZKA 19, 35-959 RZESZÓW

Organy

Aktualności

07.jpg

Noworoczne Spotkanie Opłatkowe w 2019 Roku !

W środę 16 stycznia 2019 r. w południe odbyło się w siedzibie Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie Noworoczne Spotkanie Opłatkowe członków organów statutowych Izby, Starszych Cechów, Prezesów i Dyrektorów Spółdzielni Rzemieślniczych, Seniorów Rzemiosła, Kierowników Biur Podkarpackich Cechów oraz pracowników Izby poprowadzone przez Duszpasterzy Rzemiosła, w tym Krajowego Duszpasterza Rzemieślników

13.jpg

XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”

I miejsce zajęła Ewa Stasiowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. ks. St. Szpetnara w Krośnie. II miejsce zajęła Paulina Dróżdż z Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy im. Mikołaja Kopernika. Obie uczennice pojadą w kwietniu br. na finał krajowy do Wrocławia.

ZAPISY NA KURS PEDAGOGICZNY !

Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie prowadzi nabór na kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu w zakładach pracy oraz dla wykładowców pozaszkolnych form kształcenia - pierwsze zajęcia rozpoczną się 23.01.2019 r. o godz. 15.00. Więcej info - po rozwinięciu tytułu.

zobacz wszystkie

Organy

XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik” (08.01.2019)

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg

Już po raz XVI Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie wspólnie z Cukiernią „Jagusia” p. Ireneusza Deptucha w Krośnie byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Konkurs ten odbył się 8 stycznia 2019 roku. Do turnieju składającego się z dwóch etapów przystąpiło 9 najlepszych uczniów klas zawodowych o specjalności ‘cukiernik’ ze szkół z Dębicy, Jasła, Krosna, Pilzna i Rzeszowa. Uczestnicy Turnieju w części teoretycznej zmagali się z pytaniami z zakresu teoretycznej nauki zawodu. W części praktycznej mieli w ciągu 5 godzin do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana. Temat przewodni Turnieju brzmiał „Rzemiosło – nasza przyszłość”. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których stworzyli pomysłowe torty w kształcie: zegara czy ula, marcepanowe guziki, igły, metry krawieckie, czekoladowe dłonie oraz fantazyjnie udekorowane ciasta bankietowe. Młodzi cukiernicy mieli okazję wykazać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu rozmaitych elementów dekoracyjnych. Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja, w skład której weszli przedstawiciele władz oświatowych, nauczyciele i rzemieślnicy. Oceniany był wygląd poszczególnych prac. Komisja zwracała szczególną uwagę na: organizację i higienę pracy, zgodność pracy z tematem przewodnim turnieju, wykonanie wyrobów ciastkarskich, użyte elementy dekoracyjne, ocenę organoleptyczną i prezentację prac poszczególnych uczniów.

Ostatecznie I miejsce zdobyła Ewa Stasiowska, uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, a II – Paulina Dróżdż z Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy im. Mikołaja Kopernika. Zwyciężczyni Ewa Stasiowska wybrała zawód ‘zegarmistrz’ i twórcę pierwszej fabryki zegarów w Krośnie Michała Mięsowicza. Inni uczestnicy skupili się na zawodach krawiec, piekarz, cukiernik czy rzemiośle stolarz.

W uroczystym zakończeniu konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście, w tym Prezes Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie pan EMIL KUNYSZ. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i cenne nagrody rzeczowe.


Powrót

Zapisz się do newslettera

Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.