17 853 62 88 17 853 20 21
IZBA RZEMIEŚLNICZA W RZESZOWIE, UL.GRUNWALDZKA 19, 35-959 RZESZÓW

Aktualności

7.jpg

Trzynasta ‘Papieska Kremówka’ w Rzeszowie

W tym roku przypadła 99. rocznica urodzin Karola Wojtyły, stąd ciasto z masą miało 99 metrów długości

ewe-logo.png

Early Warning Europe - Pomoc przedsiębiorcom w trudnościach

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Fundacja Firmy Rodzinne realizują projekt Early Warning Europe, którego celem jest udzielanie pomocy firmom i przedsiębiorcom przeżywającym trudności i sytuacje kryzysowe

Czarna księga - prośba o przekazywanie informacji

MPiT we współpracy z Inicjatywą Mobilności Pracy przygotowuje Czarną Księgę bezprawnych praktyk, które stosowane są wobec pracodawców delegujących pracowników w ramach świadczenia usług transgranicznych czy na terenie UE

zobacz wszystkie

Organy

XVI edycja Wojewódzkiego Turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik” (08.01.2019)

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
19.jpg
20.jpg

Już po raz XVI Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara w Krośnie wspólnie z Cukiernią „Jagusia” p. Ireneusza Deptucha w Krośnie byli organizatorami wojewódzkiego etapu turnieju „Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik”. Konkurs ten odbył się 8 stycznia 2019 roku. Do turnieju składającego się z dwóch etapów przystąpiło 9 najlepszych uczniów klas zawodowych o specjalności ‘cukiernik’ ze szkół z Dębicy, Jasła, Krosna, Pilzna i Rzeszowa. Uczestnicy Turnieju w części teoretycznej zmagali się z pytaniami z zakresu teoretycznej nauki zawodu. W części praktycznej mieli w ciągu 5 godzin do wykonania następujące zadania: złożyć i udekorować tort okolicznościowy, udekorować 10 ciasteczek bankietowych, wymodelować 9 figurek z marcepana. Temat przewodni Turnieju brzmiał „Rzemiosło – nasza przyszłość”. Uczniowie mieli do dyspozycji różnorodne surowce i półprodukty, z których stworzyli pomysłowe torty w kształcie: zegara czy ula, marcepanowe guziki, igły, metry krawieckie, czekoladowe dłonie oraz fantazyjnie udekorowane ciasta bankietowe. Młodzi cukiernicy mieli okazję wykazać się wyobraźnią i fantazją w tworzeniu rozmaitych elementów dekoracyjnych. Nad przebiegiem konkursu czuwała komisja, w skład której weszli przedstawiciele władz oświatowych, nauczyciele i rzemieślnicy. Oceniany był wygląd poszczególnych prac. Komisja zwracała szczególną uwagę na: organizację i higienę pracy, zgodność pracy z tematem przewodnim turnieju, wykonanie wyrobów ciastkarskich, użyte elementy dekoracyjne, ocenę organoleptyczną i prezentację prac poszczególnych uczniów.

Ostatecznie I miejsce zdobyła Ewa Stasiowska, uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie, II – Paulina Dróżdż z Zespołu Szkół Nr 4 w Dębicy im. Mikołaja Kopernika a III - Radosław Ficak z Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Zwyciężczyni Ewa Stasiowska wybrała zawód ‘zegarmistrz’ i twórcę pierwszej fabryki zegarów w Krośnie Michała Mięsowicza. Inni uczestnicy skupili się na zawodach krawiec, piekarz, cukiernik czy rzemiośle stolarz.

W uroczystym zakończeniu konkursu, połączonym z wystawą wszystkich prac udział wzięli zaproszeni goście, w tym Prezes Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie pan EMIL KUNYSZ. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i cenne nagrody rzeczowe.


Powrót

Zapisz się do newslettera

Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.