Tradycji stało się zadość i okazałą szopkę przygotowano w Cukierni przy ul. Miodowej 1B w Rzeszowie
Zajęcia praktyczne u pracodawców dla uczniów branżowych szkół I stopnia będących młodocianymi pracownikami zostały wznowione od 30.11.2020r.
W tegorocznych obradach Kongresu ZRP wzięła udział reprezentacja trzech delegatów z ramienia naszej Izby pod przewodnictwem Prezesa Izby pana Emila Kunysza
Przez te dwa weekendowe dni na rzeszowskim Rynku oraz w jego okolicach mieszkańcy Rzeszowa i całego Podkarpacia mogli się sporo dowiedzieć o najlepszej polskiej żywności, ale także degustować wyroby, zrobić zakupy i jeszcze miło spędzić czas, bo na rynku występowały licznie różne zespoły i kapele. Dla przybyłych uczestników przygotowano wiele atrakcji, jak stoiska z produktami, pokazy oraz porady i konkursy kulinarne, a na rynkowej scenie koncerty: między innymi zespołu ludowego „Rzeszowianie”, Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Jaćmierz”, zespołów „Mr. Pollack” czy Dzikie Wino, a na zakończenie imprezy w niedzielę wieczorem wystąpił z zespołem Krzysztof Krawczyk.
W sferze kulinarnej, główną atrakcją był pieczony duży byk ... który zawisł w sobotę wieczorem na ruszcie i na nim był pieczony prawie całą dobę, aby w niedzielę po południu zostać rozdzielonym spragnionym smaku czerwonego pieczonego wołowego mięsa. Wśród krojących był też Prezes naszej Izby pan Emil Kunysz, reprezentujący jednego ze współorganizatorów tj. Izbę Rzemieślniczą w Rzeszowie.
„Świętomięs Polski 2015” w Rzeszowie była imprezą nie tylko dla smakoszy, ale także osób lubiących dobrą rozrywkę. Była też kolejną znakomitą okazja, by o naszych produktach podkarpackich mówić dużo i dobrze - podkreślał Mieczysław Miazga, prezes Zakładu Mięsnego „SMAK-GÓRNO” z Górna (Powiat Rzeszowski).
W niedzielę odbyła się również Gala Finałowa XXII edycji Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA, którego celem jest wyróżnienie i promocja wysokiej jakości produktów spożywczych odznaczających się tradycyjną metodą wytwarzania, szczególnymi walorami jakościowymi, smakowymi, zapachowymi i ekologicznymi, estetycznie opakowanych, wytworzonych przez podmioty mające swe zakłady na terenie Polski.
Wśród tych wielu atrakcji i wydarzeń na rzeszowskim rynku kontynuowano jednocześnie imprezy „Świętomięs 2015”, przede wszystkim atrakcje kulinarne. Znane z poprzednich edycji - słynny Kocioł Świętomięsny czy Mega Patelnia i Long Grill.
STREFY ŚWIĘTOMIĘSNE 13 września (niedziela) 12.00 – 18.00
Kocioł Świętomięsny – poczęstunek
Patelnia Świętomięsna – poczęstunek
Byk Świętomięsny - poczęstunek
Scena Kulinarna – prezentacje kucharzy i mistrzów sztuki, warsztaty kulinarne i porady praktyczne, degustacje, lokalne tradycje kulinarne z Podkarpacia
Mięsna Wszechnica – prezentacje i prelekcje naukowców, konsultacje, pod patronatem Uniwersytetu Rzeszowskiego w Rzeszowie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
W mięsie siła! - prezentacje sportowe, pokazy walk, animacje rekreacyjne, pod patronatem Lubelskiego Klubu Karate Tradycyjnego.
Zagroda Młodych Hodowców – animacje plastyczne dla dzieci, zabawy ruchowe, Konkursy z nagrodami, pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.
Strona używaja cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień w przeglądarce. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.