17 853 62 88 17 853 20 21
IZBA RZEMIEŚLNICZA W RZESZOWIE, UL.GRUNWALDZKA 19, 35-959 RZESZÓW

Aktualności

szopka-2020-6.jpg

Piernikowa Szopka do podziwiania w Cukierni na Miodowej

Tradycji stało się zadość i okazałą szopkę przygotowano w Cukierni przy ul. Miodowej 1B w Rzeszowie

pracod-czekaj-na-uczniow.jpg

Od 30 listopada br. wróciło kształcenie praktyczne uczniów - pracowników młodocianych

Zajęcia praktyczne u pracodawców dla uczniów branżowych szkół I stopnia będących młodocianymi pracownikami zostały wznowione od 30.11.2020r.

kongres-29-09-2020.jpg

Informacja z obrad Kongresu Rzemiosła Polskiego

W tegorocznych obradach Kongresu ZRP wzięła udział reprezentacja trzech delegatów z ramienia naszej Izby pod przewodnictwem Prezesa Izby pana Emila Kunysza

zobacz wszystkie

Wydarzenia

Uczniowie cukiernicy rywalizowali w Krośnie o tytuł Najlepszego ucznia w tym zawodzie (14.01.2015)

1.jpg
12.jpg
4.jpg
7.jpg
14.jpg
9.jpg
8.jpg
6.jpg

Gospodarzami 12 edycji wojewódzkiego etapu turnieju byli Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara i Cukiernia Jagusia.

Rywalizowała najlepsza siódemka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe z województwa podkarpackiego, kształcące w zawodzie cukiernika. Kandydaci reprezentowali: Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy 4, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 5 w Sanoku oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

Nad przebiegiem turnieju czuwała ośmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.

Turniej miał dwie części. Pierwsza odbyła się w ZS Nr 2. Uczniowie mieli godzinę czasu na rozwiązanie testu przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Odpowiadali na 30 pytań.

Na rywalizacje praktyczną uczestnicy przenieśli się do Cukierni "Jagusia" Ireneusza Deptucha. Ta część trwała aż 5 godzin. Uczniowie mieli do wykonania tort, 9 figurek marcepanowych, dekorację z karmelu lub czekolady oraz 10 ciasteczek bankietowych.

Wszystkie słodkości musiały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Europejska Stolica Kultury”. Zadania te wymagały wykazania się nie tylko praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, ale również pomysłowością i zdolnościami plastycznymi. Na końcowy wynik składał się punkty z testu i ocena słodkich prac.

Zwycięski tort Barbary Stasiowskiej składał się z blatów biszkoptowych przełożonych wiśniami w żelu i kremem śmietankowym. Dekoracje wykonane z dragantu i karmelu przedstawiały największą atrakcję turystyczną Wrocławia - Most Tumski ze słynnymi kłódkami zakochanych i latarniami.


Powrót

Zapisz się do newslettera

Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.