17 853 62 88 17 853 20 21
IZBA RZEMIEŚLNICZA W RZESZOWIE, UL.GRUNWALDZKA 19, 35-959 RZESZÓW

Aktualności

09.jpg

Samorząd Podkarpackiego Rzemiosła rozpoczął Nowy 2020 Rok!

We wtorek 14 stycznia 2020 r. odbyło się w siedzibie Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie Noworoczne Spotkanie Opłatkowe członków organów statutowych Izby, Starszych Cechów, Prezesów i Dyrektorów Spółdzielni Rzemieślniczych, Seniorów Rzemiosła, Kierowników Biur Podkarpackich Cechów oraz pracowników Izby poprowadzone przez Duszpasterzy Rzemiosła, w tym Krajowego Duszpasterza Rzemieślników.

15-11-2019-jpg.png

PODSUMOWANIE PROGRAMÓW PREWENCYJNYCH I KONKURSÓW ORGANIZOWANYCH PRZEZ OIP W RZESZOWIE W ROKU 2019

W sali audytoryjnej Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie odbyła się uroczystość podsumowująca działalność promocyjno-prewencyjną tj. konkursy oraz program prewencyjny prowadzone przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Rzeszowie w 2019 r., w której Izbę Rzemieślniczą reprezentował Prezes Zarządu pan Emil Kunysz

dsc08078.JPG

BEZPŁATNE SZKOLENIE PODATKOWE DLA CZŁONKÓW CECHÓW I SPÓŁDZIELNI RZEMIEŚLNICZYCH

Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie w związku z istotnymi zmianami w przepisach podatkowych, które już weszły w życie oraz tymi, które wejdą z początkiem 2020 r. zorganizowała szkolenie pt. „Najważniejsze zmiany w podatkach w okresie 2019/2020”

zobacz wszystkie

Wydarzenia

Uczniowie cukiernicy rywalizowali w Krośnie o tytuł Najlepszego ucznia w tym zawodzie (14.01.2015)

1.jpg
12.jpg
4.jpg
7.jpg
14.jpg
9.jpg
8.jpg
6.jpg

Gospodarzami 12 edycji wojewódzkiego etapu turnieju byli Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara i Cukiernia Jagusia.

Rywalizowała najlepsza siódemka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe z województwa podkarpackiego, kształcące w zawodzie cukiernika. Kandydaci reprezentowali: Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy 4, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 5 w Sanoku oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

Nad przebiegiem turnieju czuwała ośmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.

Turniej miał dwie części. Pierwsza odbyła się w ZS Nr 2. Uczniowie mieli godzinę czasu na rozwiązanie testu przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Odpowiadali na 30 pytań.

Na rywalizacje praktyczną uczestnicy przenieśli się do Cukierni "Jagusia" Ireneusza Deptucha. Ta część trwała aż 5 godzin. Uczniowie mieli do wykonania tort, 9 figurek marcepanowych, dekorację z karmelu lub czekolady oraz 10 ciasteczek bankietowych.

Wszystkie słodkości musiały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Europejska Stolica Kultury”. Zadania te wymagały wykazania się nie tylko praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, ale również pomysłowością i zdolnościami plastycznymi. Na końcowy wynik składał się punkty z testu i ocena słodkich prac.

Zwycięski tort Barbary Stasiowskiej składał się z blatów biszkoptowych przełożonych wiśniami w żelu i kremem śmietankowym. Dekoracje wykonane z dragantu i karmelu przedstawiały największą atrakcję turystyczną Wrocławia - Most Tumski ze słynnymi kłódkami zakochanych i latarniami.


Powrót

Zapisz się do newslettera

Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.