17 853 62 88 17 853 20 21
IZBA RZEMIEŚLNICZA W RZESZOWIE, UL.GRUNWALDZKA 19, 35-959 RZESZÓW

Wydarzenia

Aktualności

kongres-29-09-2020.jpg

Informacja z obrad Kongresu Rzemiosła Polskiego

W tegorocznych obradach Kongresu ZRP wzięła udział reprezentacja trzech delegatów z ramienia naszej Izby pod przewodnictwem Prezesa Izby pana Emila Kunysza

09.jpg

Rzemiosło mieleckie wyróżnione kolejną Szablą im. Jana Kilińskiego

Starszemu Cechu Władysławowi Mazurowi Szablę wręczył Prezes Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie i członek Zarządu Związku Rzemiosła Polskiego Emil Kunysz w asyście członków Prezydium Zarządu Izby Rzemieślniczej i Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej

04.JPG

Spotkanie upowszechniające wśród pracodawców Program Usług Rehabilitacji Kompleksowej

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON) realizuje projekt pn. Wypracowanie i pilotażowe wdrożenie modelu kompleksowej rehabilitacji umożliwiającej podjęcie lub powrót do pracy. Kolejne spotkanie propagujące te działania odbyło się w siedzibie n/Izby z udziałem 12 pracodawców-rzemieślników 

zobacz wszystkie

Wydarzenia

Uczniowie cukiernicy rywalizowali w Krośnie o tytuł Najlepszego ucznia w tym zawodzie (14.01.2015)

1.jpg
12.jpg
4.jpg
7.jpg
14.jpg
9.jpg
8.jpg
6.jpg

Gospodarzami 12 edycji wojewódzkiego etapu turnieju byli Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara i Cukiernia Jagusia.

Rywalizowała najlepsza siódemka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe z województwa podkarpackiego, kształcące w zawodzie cukiernika. Kandydaci reprezentowali: Zespół Szkół Nr 4 w Dębicy 4, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespół Szkół Spożywczych w Rzeszowie, Zespół Szkół Nr 5 w Sanoku oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.

Nad przebiegiem turnieju czuwała ośmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli i mistrzów cukierniczego fachu.

Turniej miał dwie części. Pierwsza odbyła się w ZS Nr 2. Uczniowie mieli godzinę czasu na rozwiązanie testu przygotowanego przez Komitet Główny Turnieju z siedzibą we Wrocławiu. Odpowiadali na 30 pytań.

Na rywalizacje praktyczną uczestnicy przenieśli się do Cukierni "Jagusia" Ireneusza Deptucha. Ta część trwała aż 5 godzin. Uczniowie mieli do wykonania tort, 9 figurek marcepanowych, dekorację z karmelu lub czekolady oraz 10 ciasteczek bankietowych.

Wszystkie słodkości musiały nawiązywać do tematu przewodniego tegorocznego turnieju „Europejska Stolica Kultury”. Zadania te wymagały wykazania się nie tylko praktycznymi umiejętnościami zawodowymi, ale również pomysłowością i zdolnościami plastycznymi. Na końcowy wynik składał się punkty z testu i ocena słodkich prac.

Zwycięski tort Barbary Stasiowskiej składał się z blatów biszkoptowych przełożonych wiśniami w żelu i kremem śmietankowym. Dekoracje wykonane z dragantu i karmelu przedstawiały największą atrakcję turystyczną Wrocławia - Most Tumski ze słynnymi kłódkami zakochanych i latarniami.


Powrót

Zapisz się do newslettera

Bądź z nami na bieżąco ! Twój adres pozostanie tylko u nas.